Grove boller og nylavet hybenmarmelade på en solfyldt onsdag


Her i huset er ynglings bollerne "momseboller". Jeg har bagt bollerne i rigtig mange år og det er altså blevet børnenes ynglings boller. Der er meget gods i bollerne og de er lavet af gode råvarer, men ikke så sunde da de er lavet med hvedemel.
Jeg prøver en lidt grovere udgave af idag, dog uden kerner da det ikke falder i alles smag;)
Til ca. 20 store boller har jeg brugt:

1 brev tørgær
6 dl koldt vand ( erstat ca. 2 dl til kogende vand for hurtigere hævning)
4 dl yoghurt naturel
1 dl rapsolie
2 tsk salt
1 tsk vaniljepulver
1 æg
200 g havregryn
10 g loppefrøskaller
80 g grahamsmel
100 g rugmel
650 g hvedemel

Det hele æltes godt og med fordel på maskine, hæver lunt til ca. dobbelt størrelse og formes til ca. 20 boller som hæver i 30-60 min.
Bages ved 200 grader i ca. 20- 30 min, alt efter størrelse og ovn.


I sensommeren plukkede jeg lidt hyben ved vores sommerhus. De blev skyllede, halveret og frosset ned til senere brug.
Til bollerne lavede jeg en lille portion hybenmarmelade og brugte:

75 g rensede, halverede hyben
50 g skrællede æbler i små stykker
1 dl vand
Lidt citronsaft
1/2 vaniljestang
30 g rørsukker
30 g smuttede grofthakkede mandler

Det hele koges ved svag varme i 15-20 min og hældes på et rengjort glas.
Tips: halver hyben og frys dem med kerner, rengør dem mens de er frosne og kernerne er meget lettere at få ud.